Start » Chleby, bułki na zakwasie

Old Milwaukee

14 lipca 2012 0 Komentarzy
Chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Przeważa w nim  mąka pszenna, ale jest i dodatek mąki żytniej razowej oraz sitkowej.
Przepis Tatter, lekko zmodyfikowałam, oryginalny przepis tutaj.
old Milwaukee

old Milwaukee

ZACZYN

  • 20g zakwasu żytniego razowego
  • 250 ml wody
  • 250g maki żytniej razowej
  • 1 łyżka nasion kminku

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 370 ml  wody
  • 100g maki żytniej sitkowej (typ 1400)
  • 650g maki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki melasy

ZACZYN
Składniki zakwasu wymieszać dokładnie i zostawić pod przykryciem na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

 

CIASTO WŁAŚCIWE:

Zaczyn wymieszać z wodą, dodać mąki i pozostałe składniki. Zagnieść lepkie, plastyczne ciasto (można w maszynie do chleba). Zostawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce na  ponad 1 godzinę. Odgazować i podzielić na dwie części.  Przełożyć do foremek. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C przez 35 minut, przez pierwsze 10 minut z parą wodną.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: