Start » PORADY

Oleje i oliwy -jak wybierać

28 grudnia 2012 0 Komentarzy

Kupując olej powinniśmy się kierować podstawą informacją, że oleje do sałatek / surówek (dań, których nie poddajemy obróbce termicznej)  powinny być nierafinowane.

Oliwa – ta najbardziej wartościowa to extra virgin / vergine.

oliwa z oliwek

 

SMAŻENIE / PIECZENIE:
Do  dań smażonych i  pieczonych przeciwnie, najlepiej używać olejów rafinowanych.
Należy także zwracać uwagę na zawartość kwasów tłuszczowych. I tak im więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów nasyconych, tym lepiej, gdyż są bardziej odporne na działanie wysokich temperatur.
Powinne one stanowić około 65 %.

Rafinacja czyli przemysłowe oczyszczanie oleju odbywa się za pomocą chemicznych rozpuszczalników. Polega ona na filtrowaniu, odbielaniu, odwadnianiu, odkwaszaniu oraz odwoskowywaniu. Naturalnie proces ten powoduje niszczenie cennych dla organizmu składników odżywczych. Kierując się jednak mniejszym złem, przy potrawach poddawanych wysokim temperaturom,  wybierajmy oleje rafinowane, bogate w kwasy tłuszczone nasycone i jednonienasycone.

Każdy tłuszcz ma  swoją tak zwaną temperaturę dymienia. Jest to temperatura, w której tłuszcz ulega rozpadowi i poddany jest bardzo szkodliwym przemianom.
Niestety, nie zawsze producenci umieszczają informację o punkcie dymienia. Wprowadzają nas także w błąd informacjami o rzekomej uniwersalności danego oleju – że nadaje się do sałatek i smażenia.

 

produkt                                                                                                               temperatura dymienia w stopniach C

oliwa extra virgin                                                                                              160
oliwa rafinowana                                                                                              225

olej rzepakowy tłoczony na zimno                                                             110
olej rzepakowy rafinowany                                                                           205

olej słonecznikowy tłoczony na zimno                                                     110
olej słonecznikowy rafinowany                                                                    225

olej sojowy tłoczony na zimno                                                                     160
olej sojowy rafinowany                                                                                    230

olej ryżowy tłoczony na zimno                                                                    215
olej ryżowy rafinowany                                                                                   250

olej z pestek winogron rafinowany                                                             210

masło                                                                                                                      150
masło klarowane (ghee)                                                                                 235

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: