Start » Placki, racuchy

Omlet ze szparagami

23 maja 2017 0 Komentarzy

Szybkie, lekkie danie ze szparagami w roli głównej. Fajnie też się sprawdzi fasolka szparagowa, byle niepocięta na kawałki.
Z podanego przepisu wychodzą 4 sztuki.

omlet ze szparagami

omlet ze szparagami

 

NADZIENIE:

  • 2 pęczki zielonych szparagów (500 g)
  • 150 g jogurtu greckiego lub twarożku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól

OMLET:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

NADZIENIE:

Szparagi ugotować. Odcedzić. Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą i ziołami.

OMLET:
Żółtka zmiksować z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka. Delikatnie wymieszać ją z masą żółtkową.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wylewać ciasto na omlet (po 1/4 porcji ciasta) i smażyć z obu stron, na rumiano.
Po usmażeniu złożyć na pół, włożyć szparagi i polać sosem .Omlety złożyć i podawać.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: