Start » Placki, racuchy

Orkiszowe racuchy z żurawiną

30 listopada 2016 0 Komentarzy
Racuchy z mąki orkiszowej z dodatkiem świeżej żurawiny oraz brzoskwiń. W sezonie użyć świeżych owoców; teraz dodałam brzoskwinie z puszki.
Takie zestawienie kwaśnych i słodkich owoców w plackach uważam za bardzo trafione.
Mąkę orkiszową można zastąpić pszenną.
racuchy z żurawiną

racuchy z żurawiną

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 100 g brzoskwiń
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
z białek ubić sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać dodawać kolejno żółtka.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło, ubite jajka, owoce i wymieszać delikatnie. Odstawić do wyrośnięcia.
Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: