Start » Chleby, bułki na drożdżach

Orkiszowy chleb razowy

13 stycznia 2013 0 Komentarzy

Chleb na szybko, czyli na drożdżach. Wyrabiałam w automacie do chleba.
Pierwszego dnia bardzo smaczny, kolejnego – to się okaże :) .

chleb orkiszowy

chleb orkiszowy

 

 

  • 800 g mąki orkiszowej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody

WIERZCH:

  • 1-2 łyżki mleka
  • nasiona np. siemienia lnianego / słonecznika

 

Do automatu wlać wodę i oliwę oraz miód. Dodać pozostałe składniki oraz pokruszone drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut.
Ciasto przełożyć do formy i zostawić na około 1 h do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać nasionami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut w piekarniku spryskanym wodą.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: