Start » Makarony

Orzechowy pad thai

11 grudnia 2016 0 Komentarzy

Pad tahi to proste w wykonaniu danie, które bardzo łatwo przygotować w wegańskiej wersji.  Zamiast jajka/mięsa białka dostarczy tofu. Inna wersja pad thai można zobaczyć tutaj.

Przepis  zmodyfikowany, z książki „Minimalist Baker” Dana Shultz.

pad thai z książki

pad thai

  • 170 g makaronu ryżowego
  • 300 g tofu
  • cebula, drobno posiekana
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
  • oliwa
  • garść orzeszków ziemnych
SOS:
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 30 g masła orzechowego
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 70 ml sosu sojowego
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
SOS:
Na małej patelni wymieszać składniki sosu. Gotować około 5 minut.
Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C włożyć odsączone i pokrojone w niewielką kostkę tofu. Piec około 30 minut.
Makaron ugotować.
Rozgrzać oliwę, czosnek, cebulę, sos sojowy. Podsmażać około 3 minut, mieszając. Wrzucić tofu, marchew, ugotowany makaron. Smażyć jeszcze około 5 minut. Wymieszać z sosem. Posypać orzeszkami i podawać.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: