Start » Ciasta drożdżowe

Pączki domowe

7 lutego 2015 0 Komentarzy

„Pyszne pączki, ciociu” -stwierdziła cała trójka moich siostrzeńców, po czym  w trakcie jedzenia wydłubała cały dżem ze środka pączków :) .  Tak samo wyglądała dokładka.
A dżem (porzeczkowy) był oczywiście mojej produkcji – wymieszany z konfiturą różaną. Reszta (czytaj „dorośli”) absolutnie nie miała zastrzeżeń do wnętrza pączków.
Ciasto można także wyrobić w automacie do chleba.
Z podanych składników wyszły mi 24 pączki (nieco mniejsze niż sklepowe).

Przepis z książki Ewy Aszkiewicz “Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka”.

Pączki domowe

Pączki domowe

CIASTO:

 

  • 3 szklanki mąki + do podsypania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 60 g masła
  • szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • cukier waniliowy

NADZIENIE:

  • mały słoik ulubionych powideł / konfitury różanej

DODATKOWO:

  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

CIASTO:

W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, resztę cukru pudru, cukier waniliowy, sól, przesianą mąkę. Wyrobić ciasto, dodać stopione, ostudzone masło. Wyrabiać, aż wchłonie się cały tłuszcz. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1h.
Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać kółka (u mnie wykrawaczka 7 cm)
Na co drugi placuszek kłaść łyżeczkę konfitury. Zlepić dokładnie z drugim placuszkiem (brzegi ciasta można posmarować wodą, aby ciasto lepiej się zlepiało).
Odstawić do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać do temperatury około 160 stopni C. Smażyć po kilka pączków, do zarumienienia, z obu stron.
Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: