Start » Pozostałe ciasta

Pączki z posypką cynamonową

6 stycznia 2013 5 Komentarze

Tym razem pączki bez drożdży, ale z proszkiem do pieczenia. Nie za słodkie, bardzo smaczne.
Ciasto było dość rzadkie, więc dodałam podczas wyrabiania jeszcze trochę mąki.

W oryginalnym przepisie podawane z polewą czekoladową.
Przepis z książki: ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.

paczki

paczki

  • 100 m śmietany 18%
  • roztrzepane duże jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy
  • 425 g mąki
  • 12 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
  • olej do smażenia

POSYPKA CYNAMONOWA:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Roztrzepać śmietanę, jajko, cukier puder, sok, skórkę pomarańczową i oliwę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na niewielkie kawałki. Z każdego formować wałki o długości około 15 cm , ścisnąć końce  (ja formowałam kule), tak by utworzył się pierścień.
Rozgrzać olej do 180 stopni C i smażyć pączki na złoty kolor około 4 minut, raz odwracając.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Komentarze »

  • dzemojad pisze:

    Uwielbiam cynamon, więc ta cynamonowa posypka brzmi dla mnie super :) A na jakim oleju smażysz? JA słyszałam, że najlepszy jest rzepakowy, bo po pierwsze ma najlepszy skład tłuszczowy, a po drugie dobrze znosi wysokie temperatury.

  • Mirencja (author) pisze:

    Na tłusty czwartek będą w sam raz :) . Do smażenia stosuję zazwyczaj rzepakowy lub sojowy.Ponoć świetnie się nadaje olej ryżowy.

  • Paulina pisze:

    Jaką śmietanę użyłaś? Kwaśną? Mam tę książkę kucharską i planuję zrobić te pączki w środę, ale nigdzie nie ma więcej informacji na temat śmietany..

  • Mirencja (author) pisze:

    Kwaśną, 18%.

  • Paulina pisze:

    Dzieki! :)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: