Start » Wypieki wytrawne

Paluchy serowe

6 marca 2016 0 Komentarzy

Z podanej porcji wychodzi 60 sztuk.

Przepis z magazynu” Slowly veggie”.

paluchy z serem wędzonym

paluchy z serem wędzonym

  • 400 g mąki
  • 15 dag drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 170 g  (120 g+ 50 g) tartego na drobnych oczkach sera wędzonego
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

Do mąki dodać wodę, wykruszyć drożdże, wsypać cukier i sól. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do zaczynu dodać oliwę, koncentrat pomidorowy i 120 g sera.
Można wyrobić ciasto w maszynie do chleba.
Zagnieść ciasto, podzielić na 60 kawałków.
Z każdego utoczyć cienki, ok. 20 cm wałek.
Ułożyć na blasze, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 15 minut. Posypać pozostałym serem i piec jeszcze 5-10 minut.

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: