Start » Wypieki wytrawne

Paluchy z ciasta youfka

15 listopada 2014 0 Komentarzy

Paluchy z tureckiego ciasta youfka. Super chrupiące. Ciasto to najbardziej przypomina mi ciasto filo, ma też bardzo podobne składniki.
Korzystałam z gotowego ciasta zakupionego na stronie: www.arabskie.pl. Tam też znalazłam inspiracje dla tych paluchów.
Miałam duże opakowanie ciasta – 500 g, z 1/3 wykonałam paluchy z suszonymi pomidorami, mozzarellą i pesto, a z reszty czosnkowo-serowe.

paluchy z ciasta tureckiego

paluchy z ciasta tureckiego

500 g opakowanie ciasta youfka

FARSZ  I

  • około 150 g masła
  • 100 g startego sera typu cheddar
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • czarnuszka

FARSZ II

  • 150 g startej mozzarelli
  • 90 g pesto
  • 150 g pomidorów suszonych

DODATKOWO:

  • 50 g masła

FARSZ  I:

Masło stopić, wymieszać ze startym serem, czosnkiem, doprawić ziołami i solą.

FARSZ II:

Wszystkie składniki wymieszać.

Ciasto wyjąć z opakowania i zostawić na kilkanaście minut pod wilgotną ściereczką. Podczas pracy z ciastem, kawałki ciasta,  z których aktualnie nie korzystamy chowamy z powrotem pod szmatkę, aby nie wysychały.
Wyciąć prostokąty około 20 cm na 15 cm.
Rozłożyć nadzienie wzdłuż lewej krawędzi i zwinąć rulon.
Dodatkowe masło roztopić, posmarować nim wierzch rulonów.
U mnie -dla rozróżnienia smaków -paluchy czosnkowe posypałam czarnuszką.

Rulony rozłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: