Start » Chleby, bułki na zakwasie

Pan del Valais

2 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Chleb na zakwasie, żytni, razowy.
Znów jeden  z przepisów od Tatter. Wydawało mi się, że są niezawodne, więc z przyjemnością z nich korzystałam.
Akurat z tych chlebem miałam problem, ponieważ w temperaturze 200 stopni absolutnie się nie upiekł, w dodatku strasznie opadł.
Podjęłam jednak kolejną próbę, tym razem piekłam chleb w wyższej temperaturze i z parą wodną.
Poniżej podaję przepis z moją modyfikacją.

pan del valais

pan del valais

 

ZACZYN:

  • 120g letniej wody
  • 60g aktywnego razowego żytniego zakwasu
  • 160g maki żytniej razowej

 

CIASTO CHLEBOWE:

  • zaczyn
  • 250g letniej wody
  • 7g soli
  • 325g maki żytniej razowej

 

 

ZACZYN:

Wodę wymieszać z zakwasem i mąką.  Zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu, pod przykryciem.

CIASTO CHLEBOWE:

Do zaczynu dodać resztę składników ciasta chlebowego. Wymieszać.  Przełożyć  do  foremki, przykryć folią. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (możne to trwać do  8 godzin, mój rósł niecałe 3 h).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni C przez około 50 minut,przez pierwsze 10 minut z parą wodną.
Studzić na kratce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: