Start » Desery

Panna cotta z wiśniami

29 stycznia 2016 0 Komentarzy

Aksamitny, delikatny  deser z kremówki, czyli panna cotta, ożywiona dodatkiem kwaskowatych wiśni.

panna cotta z wiśniami

  • 800 ml kremówki
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżeczki agaru
  • 4 łyżki cukru + 1 łyżka
  • laska wanilii
  • 400g wiśni (użyłam mrożonych)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 

Agar wymieszać z wodą. Kremówkę podgrzać z 4 łyżkami cukru i przeciętym strąkiem wanilii, przez 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać wodę z agarem, gotować, mieszając, przez 2 minuty. Wyjąć wanilię.
Przelać do foremek silikonowych. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Wiśnie z cukrem podgrzewać, odlać 2 łyżki soku i wymieszać go ze skrobią ziemniaczaną. Wymieszać z wiśniami. Gotować chwilę, do zgęstnienia.
Po wyjęciu panna cotty z foremek, obłożyć je wiśniami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: