Start » Warzywa

Papryka po neapolitańsku

23 czerwca 2010 0 Komentarzy

Paprykę zazwyczaj faszerujemy w wersji wegetariańskiej ryżem i pieczarkami.  Sarah Brown proponuje nam w swojej książce “Kuchnia wegetariańska” ciekawe połączenie jajek na twardo, kaparów, oliwek,  rodzynek i sosu pomidorowego. Nie wiem jak wam, ale mi  taka opcja smakuje jak najbardziej :) .

U mnie z zielonymi oliwkami zamiast czarnych.

papryka po neapolitansku

SOS POMIDOROWY:

mała pokrojona cebula

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

500 g pokrojonych pomidorów bez skórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

4 duże papryki żółte lub czerwone

6-8 łyżek oliwy

8 łyżek bułki tartej

25 g rodzynek

12 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek (niekoniecznie)

2 jajka na twardo, posiekane

2 łyżeczki oregano

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

2 łyżki kaparów (niekoniecznie)

sól

pieprz

SOS

Rozgrzać oliwę, usmażyć cebulę z czosnkiem przez 3-4 minuty. Dodać pomidory i koncentrat, dusić bez przykrycia około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Paprykę blanszować 5 minut we wrzącej wodzie, odcedzić. Z każdego strąka ściąć  „wieczko”. Wydrążyć pestki.

6 łyżek oliwy wymieszać z bułką tartą, rodzynkami, oliwkami, jajkami, ziołami i kaparami. Doprawić do smaku. Napełnić papryki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch każdego strąka wlać 2 łyżki sosu, przykryć wieczkiem. Piec pod przykryciem około 50-50 minut. Podawać z pozostałym sosem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: