Start » Desery

Pascha kremowa

16 marca 2012 0 Komentarzy

W moim domu  (dopóki obchodziło się jeszcze tego typu święta) nie było tradycji przygotowywania paschy. Prawdopodobnie dlatego też jest to to pierwsza wykonana przeze mnie pascha.
Co prawda miałam nadzieję, że uda się jej nadać regularny kształt, ale okazała się na to zbyt delikatna.
Za to w smaku niczego jej nie brakowało.
Będę testować inne przepisy na ten wielkanocny specjał.

 

pascha

pascha

 

 

  • 5oo g tłustego mielonego twarogu
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 130 g gęstej śmietany
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 laski wanilii / 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Twaróg utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem, miąższem wydłubanym z wanilii / cukrem  waniliowym, dodać śmietanę i około 10 minut ucierać w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Dodać twaróg, obrane, posiekane migdały i rodzynki. Całość wymieszać. Przełożyć do salaterki, przechowywać w lodówce.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: