Start » Pasty, pasztety

Pasta paprykowa ze słonecznika

10 listopada 2016 0 Komentarzy

Pasta z prażonego słonecznika oraz pieczonej papryki. Może być także wykorzystana do kotletów. Wówczas nie należy do masy dodawać oliwy, ale ugotowaną kaszę jaglaną.

 

pasta słonecznikowa z papryką

pasta słonecznikowa z papryką

2 papryki czerwone

1 łyżeczka papryki wędzonej

2-3 łyżki oliwy / oleju linianego

olej do smażenia (pieczenia)

sól

 

Papryki przekroić na pół. Wyjąć gniazda nasienne. Położyć na blasze do pieczenia, posmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25 minut. Skórka powinna być pomarszczona i lekko czarna. Po ostudzeniu papryki obrać, zblendować.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Zmielić. Wymieszać z paprykami, papryką wędzoną i oliwą . Doprawić solą. Wymieszać.
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: