Start » Pasty, pasztety

Pasta pigwowa

5 listopada 2015 0 Komentarzy

Membrillo, czyli hiszpańska pasta/galaretka z pigwy. Serwowana głównie jako dodatek do sera. Zawiera spore ilości cukru, a kwasek z pigwy nie jest zbyt wyczuwalny.
Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

pasta z pigwy

pasta z pigwy

 

  • 2 kg owoców pigwy, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • około 4 szklanek cukru

Pigwy pokroić na kawałki, włożyć do garnka o grubym dnie. Zlać taką ilością wody, by przykryła owoce. Dodać wanilię przekrojoną wzdłuż oraz skórkę cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości, około 40 minut.
Dokładnie odcedzić, wyjąć wanilię. Zmielić. Sprawdzić ile szklanek masy wyszło. Na każdą szklankę dać szklankę cukru.
Połączyć puree z cukrem i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Wlać sok cytrynowy. Gotować około 1-1,5 h, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna być intensywnie pomarańczowa.
Rozgrzać piekarnik do 50-55 stopni C. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem. Piec około 1h.
Po ostudzeniu kroić na kawałki.
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: