Start » Pasty, pasztety

Pasztet orzechowo-warzywny

17 października 2013 0 Komentarzy

Pasztet, idealny zarówno na kanapki jak i jako dodatek na obiad, szczególnie w połączeniu z sosem typu czatnej.

pasztet soczewica
  • pasztet soczewica
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • cebula, posiekana
  • duży seler, obrany, starty
  • 150 g soczewicy
  • 225 g orzechów mieszanych*, zmielonych
  • 100 g bułki tartej
  • 2 ubite jajka
  • 100 g startego sera cheddar
  • garść ziaren słonecznika
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

Soczewicę ugotować w podwójnej ilości wody.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i seler, aż zmiękną. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przełożyć do wytłuszczonej formy keksowej o wymiarach 23 cm x 12,5 cm. Masę docisnąć i wygładzić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 80 minut.

 

 

*Użyłam orzechów włoskich, nerkowców i ziemnych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: