Start » Pasty, pasztety

Pasztet z kaszy jaglanej

8 maja 2014 0 Komentarzy

 

pasztet z kaszy jaglanej i slonecznika

pasztet z kaszy jaglanej i slonecznika

 

  • 1/2 szklanki zmielonego słonecznika + garść
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów + garść
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • cebula posiekana
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • olej
  • sól
  • pieprz

Marchew i seler obrać, zetrzeć. Wraz z cebulą i czosnkiem podsmażyć na oleju, do miękkości, około 15 minut. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem. Wymieszać z płatkami drożdżowymi i sosem sojowym.
Kaszę ugotować. Wymieszać z warzywami, zmielić.
Słonecznik i orzechy zmielić. Wymieszać z kaszą i zmielonymi warzywami.
Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 17 cm x 7 cm. Wysypać wierzch ziarnami słonecznika i migdałami, lekko wcisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 40 minut.
Przez pierwsze 20 minut pasztet piekłam przykryty folią aluminiową.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: