Start » Pasty, pasztety

Pasztet z marchwi i nerkowców

3 listopada 2015 0 Komentarzy

Pyszny pasztet, z wyczuwalnym słodkawym smakiem nerkowców. Można zastąpić je migdałami lub innymi orzechami, albo użyć mieszanych orzechów.

pasztet marchewkowo-orzechowy

pasztet marchewkowo-orzechowy

 

  • duża cebula, posiekana
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 900 g marchwi, ugotowanej
  • 400 g orzechów nerkowca, zmielonych
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki zmielonego sezamu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz

 

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Marchew obrać, zmielić wraz z cebulą i czosnkiem oraz kaszą jaglaną. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć do formy keksowej – wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać powierzchnię. Piec 1 h w temperaturze 180 stopni C.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: