Start » Warzywa

Pieczona dynia z halloumi i jarmużem

4 listopada 2016 0 Komentarzy

Podczas przygotowania tej potrawy i pieczenia dyni postanowiłam wypróbować ser halloumi z piekarnika. Okazuje się, że ten cypryjski ser jest równie pyszny jak z patelni grillowej, a ilość tłuszczu w takiej wersji jest minimalna.
Uzupełnieniem pieczonych składników jest surowy jarmuż, a całość posypana egipską mieszanką orzechów laskowych i przypraw.
Przepis z książki ” My news roots” Sarah Britton, z moimi zmianami.

dynia z halloumi i jarmużem

dynia z halloumi i jarmużem

  •  1,5 kg dyni
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 180 g jarmużu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g sera halloumi
  • dukka do przyprawienia wg tego przepisu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Dynię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, 1 łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 35 minut, do miękkości.
Z jarmużu usunąć twarde łodygi. Zrolować, pokroić na wstążki. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą. Wymieszać.
Halloumi pokroić na cienkie plastry. Dobrze odsączyć, Skropić olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego / formy silikonowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze około 5 minut, do zarumienienia.
Na talerzach rozłożyć jarmuż, dynię, ser Halloumi. Posypać dukki, doprawić oliwą.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: