Start » Strączkowe

Pieczona fasola z pomidorami

16 września 2015 0 Komentarzy

Zapiekana fasola z pomidorami będzie dobrze smakowała z dodatkiem podsmażonego wędzonego tofu.
Przepis Jamiego Oliviera,  nieznacznie zmodyfikowany.

pieczona fasola z pomidorami

pieczona fasola z pomidorami

  • 250 g fasoli
  • cebula, posiekana
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • marchew, obrana, pokrojona w krążki
  • 2 duże pomidory, pokrojone
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • oliwa
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Fasolę zalać na noc wodą. Rano odlać, zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości, około 1-1,5 h.
Na oliwie podsmażyć cebulę  z czosnkiem. Po około 5 minutach dodać marchew, pomidory, zalewę z pomidorów, liść laurowy, sól, pieprz. Wymieszać, gotować na małym ogni przez 10 minut. Dodać odcedzoną fasolę, majeranek i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć fasolę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 h.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: