Start » Przystawki ciepłe

Pieczona pietruszka z gruszkami i orzechami laskowymi

31 maja 2014 0 Komentarzy

Zaskakująco smaczne połączenie pieczonej pietruszki i gruszek. Całość polana stopionym masłem i posypana orzechami.
Przepis z książki: „Zdrowa kuchnia prosto z targu”.

 

pieczona pietruszka z gruszkami

pieczona pietruszka z gruszkami

 

  • 500 g pietruszki, obranej, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki
  • 3 gruszki, pokrojone na ćwiartki, wydrążone z gniazd nasiennych
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
  • sól

 

Pietruszki i gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą. Oprószyć solą.
Piec, aż zmiękną, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut.

Rozpuścić masło, dodać szczyptę soli, wrzucić orzechy i polać masłem pietruszki i gruszki.
Podawać na ciepło.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: