Start » Warzywa

Pieczone ziemniaki

12 lutego 2012 0 Komentarzy

Szybkie i proste w przygotowaniu nawet przez stroniących od gotowania osobników :) .

Przepis z mojej nowej kulinarnej pozycji: „Kuchnia wegetariańska świata”  Angeliki Iliies

pieczone ziemniaki

pieczone ziemniaki

  • 750 g małych ziemniaków
  • pęczek dymki
  • 150 g sera cheddar
  • 2 łyżki crème fraîche/ gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

 

Dymkę pokroić i podsmażyć na oliwie przez około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.  Zdjąć z ognia, wymieszać z crème fraîche oraz startym serem.

Ziemniaki umyć szczoteczką, gotować przez około 15 minut. Ziemniaki powinny być prawie miękkie.  Przestudzone, przekroić wzdłuż  na pół. Wydrążyć trochę miąższu, lekko posolić. Wypełnić farszem,przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C przez około 10 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: