Start » Pieczywo

Pieczywo chrupkie

27 lutego 2017 0 Komentarzy

Chrupki, pełny zdrowych składników, płaski chlebek zróżnych nasion i mąki z sorgo.
Sorgo to roślina pochodząca z Afryki, która zdecydowanie zasługuje na uwagę szczególnie wegetarian i wegan. Jest to zboże, co ważne dla osób unikających glutenu- bezglutenowe, bogate w białko. Zawiera także dużo błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Ze względu na niski indeks glikemiczny, polecane jest diabetykom. W smaku mi najbardziej  przypomina czerwony ryż.
Sorgo dostępne jest już w wielu marketach. Na mąkę z sorgo zmieliłam całe ziarna. Ziarna, przed obróbką, należy namoczyć około 8h, a następnie gotować około 20 minut.

 

Przepis z książki „Food pharmacy” Lina Nerby Aurell, Mia Clase

 

pieczywo chrupkie wg FP

pieczywo chrupkie wg FP

 

 

 

  • 50 g mąki z sorgo
  • 50 g płatków owsianych
  • 65 g ziaren słonecznika
  • 65 g sezamu
  • 30 g ziaren dyni
  • 65 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku (użyłam mielonego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml wrzątku

 

Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć na blachę, przycisnąć papierem do pieczenia, ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 70 stopni C przez kilka godzin (piekłam w 130 stopniach C -takie minimum osiąga mój piekarnik przez około 1h.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: