Start » Pierogi, kluski

Pierogi wegańskie

21 czerwca 2015 0 Komentarzy

Po wizycie w oliwskiej pierogarni Mandu, do której przy okazji zachęcam zajrzeć, przygotowałam pierogi z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i ziemniakami.
W wersji wegetariańskiej można dołożyć jeszcze mozzarellę.

pierogi suszone pomidory, orzechy

pierogi suszone pomidory, orzechy

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • sól

FARSZ:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych
  • 300 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 100 g  orzechów włoskich, posiekanych
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • olej z orzechów laskowych /oliwa

 

CIASTO:

Mąkę przesiać, wlewać stopniowo wrzątek, dodać sól, zagniatać ciasto.
Cienko rozwałkować, wycinać krążki.

 

FARSZ:

Ziemniaki rozgnieść na puree. Pomidory zmielić. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, przyprawić solą i pieprzem.
Na środek każdego krążka wykładać po łyżeczce farszu. Skleić.
Wrzucić do wrzątku i gotować, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Po odcedzeniu, polać olejem/oliwą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: