Start » Pierogi, kluski

Pierogi z jarmużem i fetą

3 stycznia 2016 0 Komentarzy

Wyraziste w smaku dzięki dodatkowi słonego sera i suszonych pomidorów. Jarmuż tutaj nie dominuje. Całość wzbogacona prażonymi ziarnami słonecznika.

pierogi z fetą i jarmużem

pierogi z fetą i jarmużem

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2  szklanki gorącej wody
  • sól

 

pierogi z fetą i jarmużem1

pierogi z fetą i jarmużem1

NADZIENIE:

  • 250 g sera typu feta
  • 100 g sparzonego jarmużu
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 70 g ziaren słonecznika
  • pieprz

 

CIASTO:

Z mąki, wody, soli i jajka zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować. Wykrawać krążki. Kłaść łyżką nadzienie, sklejać w trójkąt, jak na pierwszym zdjęciu.

NADZIENIE:

Ser pokroić w drobną kostkę. Jarmuż porwać na kawałki. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidory drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, doprawiając pieprzem.

Pierogi gotować we wrzącej  wodzie około 2-3 minut po wypłynięciu.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: