Start » Pierogi, kluski

Pierożki arabskie smażone

17 listopada 2015 0 Komentarzy

Pierożki sambousek, tym razem w wersji smażonej. Tu znajdziecie przepis na pierożki pieczone.
Przepyszne,najbardziej  kruche w dniu przygotowania.
Część przygotowałam z nadzieniem z sera halloumi i mięty, a resztę z karmelizowaną czerwoną cebulą.

arabskie pierożki

arabskie pierożki

CIASTO:

  •  1  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

DODATKOWO:

  • olej do smażenia

NADZIENIE SEROWE:

  • 250 g startego sera halloumi
  • pęczek mięty

NADZIENIE CEBULOWE:

  • 5 czerwonych cebul
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Do mąki wymieszanej z solą wlać oliwę. Powoli wlewać wodę, zagniatając ciasto. Ma być elastyczne i miękkie.
Ja ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.
Odstawić na 1h do lodówki. Cienko rozwałkować, wykrawać kółka.
W razie potrzeby podsypać ciasto mąką.

NADZIENIE SEROWE:

Ser wymieszać z posiekaną miętą.

NADZIENIE CEBULOWE:

Cebule pokroić w kostkę. Na dużej patelni połączyć cebule i pozostałe składniki. Dusić od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (około 30 minut).

 

Połowę ciasta nadziewać nadzieniem serowym, połowę cebulowym. Skleić dokładnie pierożki.
Smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony, do zarumienienia.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: