Start » Nabiał

Pierożki serowe

23 maja 2011 0 Komentarzy

Wspaniałe pierożki,  polecam szczególnie na imprezy.  Delikatne ciasto wypełnia treściwy farsz serowy.
Wg mnie dodatek 3 jajek, spowodowałby problem z gęstością farszu, więc zredukowałam je do 1 sztuki.

Idealnie nada się tu ciasto francuskie w płatach, ja miałam takie w postaci 6 kawałków o wielkości 10 x 20 cm co znacznie przyśpieszyło ich wykonanie.

Przepis z książki: ” Kuchnia wegetariańska” -  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

pierożki serowe

pierożki serowe

  • 50 dag ciasta francuskiego ( u mnie 45 dag)
  • 8 dag startego parmezanu  (użyłam gruyere)
  • 12 dag sera cheddar pokrojonego  w kostkę
  • 1 łyżka zielonej pietruszki (dodałam 1 pęczek)
  • 3 lekko ubite jajka (dałam jedno)
  • 4 łyżeczki stopionego masła
  • pieprz

Sery wymieszać z posiekaną nacią, jajkami i pieprzem. Ciasto pokroić na kwadraty o bokach 10 x 10 cm, posmarować je połową masła.
Nakładać farsz, zlepiając ciasto po przekątnej tworząc trójkąt. Brzegi ciasta zwilżyłam wodą, dzięki czemu ciasto lepiej się sklejało.

Posmarować pozostałym masłem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: