Start » Zupy warzywne

Pikantna zupa kalafiorowa

11 marca 2011 0 Komentarzy

Bardzo smaczna zupa-krem z kalafiora – na bazie naturalnego jogurtu. Kolejny przepis na nutę indyjską :).  Świeży imbir zastąpiłam suszonym.

Przepis z książki: „Kuchnia indyjska  najlepsze przepisy” autorstwa: Mridula Baljekar, Rafi Fermandez, Shehzad Husain i Manish Kanani.

pikantna zupa kalafiorowa

pikantna zupa kalafiorowa

  • duży pokrojony ziemniak
  • mały pokrojony kalafior
  • posiekana cebula
  • łyżka oliwy
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka czarnej gorczycy
  • 300 ml  bulionu warzywnego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra/ zielona pietruszka do dekoracji

Wlać do garnka olej, wrzucić cebulę, warzywa i 3 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać czosnek, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszać, gotować 2 minuty. Dolać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Zmiksować, wymieszać z jogurtem. Przybrać kolendrą lub zieloną pietruszką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: