Start » Zupy warzywne

Pikantna zupa z dynią i cieciorką

19 listopada 2011 0 Komentarzy

Jeszcze korzystając z sezonu na dynię, przetestowałam kolejną zupę z tym warzywem. Nie jest jakaś szczególna w smaku, ale smaczna i pożywna.

pikantna zupa z dyni i cieciorki

pikantna zupa z dyni i cieciorki

  • 50 dag dyni
  • 20 dag cieciorki
  • 2 pomidory
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 chili
  • sól
  • pieprz

Cieciorkę zalać wodą, odstawić na noc.
Marchew obrać, pokroić. Czosnek zmiażdżyć.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, marchew, pomidory  i odsączoną cieciorkę. Zalać 3 szklankami wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 1 h.
Dynię obrać, pokroić w kostkę. Chili posiekać, dodać do zupy. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.  Zmiksować (kilka ugotowanych nasion cieciorki odłożyć do dekoracji zupy) i podawać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: