Start » Kotlety

Pikantne kofty z raitą jabłkowo-miętową

21 października 2012 0 Komentarzy

Kofty czyli typowe dla arabskich krajów smażone kulki. W wersji wegetariańskiej zazwyczaj są robione z cieciorki, tofu czy orzechów.
Typowymi dodatkami są orientalne przyprawy wchodzące w skład curry m. in. kumin. To w on w głównej mierze decyduje o egzotycznym smaku tej potrawy.
Kofty z tego przepisu są dość podobne są w smaku  do falafela, ale wykonane z ugotowanej cieciorki oraz z dodatkiem cukinii.

W wersji oryginalnej grillowane, w u mnie smażone – obtoczone wcześniej w jajku i bułce tartej.
Przepis z: ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.

kofty z raita

KOFTY:

  • 2 cukinie, starte na grubej tarce
  • 1 cebula, starta
  • 480 g (2 i 3/4 szklanki) ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 czerwona posiekana chili
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

SOS IMBIROWO -POMIDOROWY:

  • 1 posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru, obrany, starty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

 

RAITA JABŁKOWO-MIĘTOWA:

  • 1 jabłko, starte na grubej tarce
  • 3 czubate łyżki posiekanych liści mięty (pominęłam)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego

KOFTY:

Starte cukinie odcisnąć z ewentualnego nadmiaru wody. Zmiksować wraz z cebulą, cieciorką, chili i przyprawami na gęstą masę. Uformować z niej 12 kulek. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Kofty posmarować oliwą, grillować 6-8 minut, do zarumienienia.

SOS IMBIROWO -POMIDOROWY:

Zmiksować cebulę, czosnek i imbir.
Rozgrzać olej, smażyć powyższe składniki około 6 minut. Dodać płatki chili, nasiona fenkuła. Smażyć 1 minutę, wlać przecier pomidorowy i bulion.  Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut, do zgęstnienia.  Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

RAITA JABŁKOWO-MIĘTOWA:

Wymieszać składniki, odstawić.

 

Kofty podawać z raitą i sosem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: