Start » Warzywa

Pikantny kalafior z czosnkiem

15 czerwca 2011 0 Komentarzy

Kalafior wyszedł taki sobie, nie będę z przepisu korzystać ponownie. Właściwie kalafior nie był zbyt ostry, kapary i oliwki nie wzmocniły za bardzo smaku potrawy. Może komuś bardziej przypadnie do smaku :) .

Przepis z  książki  „SZYBKO I SMACZNIE Kuchnia wegetariańska ”

pikantny kalafior z czosnkiem

  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
  • czerwona chili drobno posiekana
  • 8 czarnych oliwek podzielonych na pół
  • 1 łyżka kaparów

W piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C opiekać chleb przez 20 minut. Zetrzeć na bułkę tartą.

Kalafior zalać wrzącą wodą, dodać odrobinę soli i obgotować 1 minutę, by lekko zmiękł.

Na rozgrzanej oliwie smażyć 3 minuty czosnek, chili i kalafior.  Dodać oliwki i kapary, bułkę tartą i przyprawić. Smażyć kolejną minutę, aż bułka tarta namoczy się w oliwie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: