Start » Warzywa

Pissaladiere wegetariańskie na cieście francuskim

1 lutego 2012 0 Komentarzy

Pissaladiere to typowy  dla  Francji północnej wypiek  na cieście drożdżowym.  Bazę stanowią: cebula podsmażona z czosnkiem, oliwki oraz anchois – u mnie oczywiście pominięte. Zamiast ryby, dodałam więcej oliwek.
W książce z której korzystałam, spód jest zastąpiony ciastem francuskim.  Z pewnością jednak przygotuję w przyszłości pissaladiere na tradycyjnym cieście drożdżowym (moim ulubionym).
Sama tarta – jak to zazwyczaj była z tartami – jest pyszna, świetna na imprezy i na takiej bazie – szybka do przygotowania.
Ciasto przed nałożeniem farszu chwilę podpiekłam.

Przepis z książki: ” 120 wypieków”,  Emma Patmore.

 

pissaladiere

pissaladiere

 

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 700 g pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 350 g ciasta francuskiego
  • 12 zielonych oliwek bez pestek ( dałam więcej)
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanej oliwie smażyć czosnek i cebule przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukier i ocet. Przyprawić solą i pieprzem .

Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 23 cm x 33 cm. Wyłożyć nadzienie. Na wierzchu ułożyć oliwki, posypać majerankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20-25 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: