Start » Napoje alkoholowe

Piwo imbirowe

3 stycznia 2010 0 Komentarzy

Piwo imbirowe  to orzeźwiający napój lekko gazowany. Nie jest zbyt słodki, ani gorzki.
Przepis z książki “Wielka księga ziół i przypraw” Elisabeth Lambert Ortiz

piwoimbirowe
30 g świeżego obranego imbiru
500 g cukru
5 l wrzątku
sok z 2 cytryn
torebka suszonych drożdży

Utrzeć imbir, włożyć do garnka z wrzącą wodą, cukrem i sokiem z cytryn. W odrobinie letniej wody rozpuścić drożdże. Wlać do przestudzonej, letniej wody z imbirem i cukrem. Dokładnie wymieszać, odstawić na 24h. Przecedzić, rozlać do szklanych butelek, zostawiając wolną przestrzeń u góry ok. 2,5 cm. Podawać schłodzony.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: