Start » Pizza

Pizza calzone

21 czerwca 2010 0 Komentarzy

Calzone, właściwie to  pieróg z nadzieniem. Farsz pozostawia duże pole do popisu. Tu propozycja z książki: ” Jedno smaczne danie. 400 przepisów z całego świata”

calzone z warzywami

CIASTO:

200 ml letniej wody

1/2 łyżeczki cukru pudru

1,5 łyżeczki suszonych drożdży

340 g mąki

1/2 łyżeczki soli

15 g masła

NADZIENIE:

1 łyżka oliwy

1 obrana posiekana cebula

1 mała posiekana papryka

1 roztarty ząbek czosnku

1 łyżka świeżej posiekanej bazylii / 1 łyżeczka suszonej

340 g brokułów podzielonych na różyczki

2 łyżki białego wytrawnego wina/ wody

225 g sera ricotta

115 g utartej mozzarelli

60 g startego parmezanu

ubite jajko

pieprz

CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na owal. Nałożyć 1/4 farszu. Lekko zwilżyć brzegi pieroga wodą, złożyć na pół, zlepić brzegi i ułożyć na blasze. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami.

NADZIENIE:

Rozgrzać oliwę, przysmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Wymieszać z brokułami, bazylią , winem i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać mozzarellę, ricottę i połowę parmezanu, ubite jajko i pieprz.

Calzone posmarować odrobiną zimną wodą i posypać resztą parmezanu ( u mnie bez sera na wierzchu) i  piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: