Pizza na cieście z semoliny
Dziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło jej zabraknąć na naszym stole . Tym razem testowałam przepis na ciasto z dodatkiem mąki z semoliny.
Semolina, to rodzaj gruboziarnistej mąki z pszenicy durum (twardej).
Ciasto wyszło super chrupiące.
Z podanej porcji wyszły 2 pizze o średnicy 32 cm.
CIASTO:
- 1 + 1/4 szklanki ciepłej wody
- 17 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki semoliny
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
SOS:
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
DODATKI:
- cukinia pokrojona w cienkie plastry
- papryka, pokrojona w paski
- czarne oliwki
- 300 g startej mozzarelli
1/4 szklanki wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Rozwałkować. Przełożyć na blachy. Posmarować sosem. Obłożyć warzywami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 15 minut. Tuż przed końcem pieczenia posypać serem.

Dodaj komentarz!