Start » Pizza

Pizza na cieście z semoliny

9 lutego 2016 0 Komentarzy

Dziś  światowy dzień pizzy, więc nie mogło jej zabraknąć na naszym stole :) . Tym razem testowałam przepis na ciasto z dodatkiem mąki z semoliny.
Semolina, to rodzaj gruboziarnistej mąki z pszenicy durum (twardej).
Ciasto wyszło super chrupiące.
Z podanej porcji wyszły 2 pizze o średnicy 32 cm.

 

pizza na cieście z semoliną

pizza na cieście z semoliną

CIASTO:

  • 1 + 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 17 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki semoliny
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

SOS:

  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

DODATKI:

  • cukinia pokrojona w cienkie plastry
  • papryka, pokrojona w paski
  • czarne oliwki
  • 300 g startej mozzarelli

 

1/4 szklanki wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Rozwałkować. Przełożyć na blachy. Posmarować sosem. Obłożyć warzywami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 15 minut. Tuż przed końcem pieczenia posypać serem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: