Start » Pizza

Pizza na idealnym cieście

3 czerwca 2012 0 Komentarzy

Gusta smakowe się zmieniają. Kiedyś uwielbiałam pizze na grubszym, puszystym cieście. Obecnie wolę zdecydowanie pizze na cienkim cieście, chrupką. I taką udało mi się przygotować  na mące z semoliną. Semolina, czyli pszenica durum, jest często składnikiem makaronów. Pizza z jej dodatkiem wychodzi bardzo, bardzo chrupka.
Niestety, mąka z semoliny nie jest zbyt popularna w sprzedaży w naszym kraju. Natomiast jeśli się wybieracie lub wasi znajomi  na urlop do Włoch, warto poprosić o przywiezienie jej z takiej wyprawy.
Przepis na ciasto stąd.

pizza na ciescie z semolina

pizza na ciescie z semolina

 

CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki semoliny
  • 1 i ¼ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 16 g drożdży świeżych  /  8 g drożdży suchych (2 łyżeczki)
  • opcjonalnie – pół łyżeczki przyprawy do pizzy

NADZIENIE:

  • cukinia, pokrojona w plastry
  • pieczarek , pokrojonych
  • papryka, pokrojona w kawałki
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Mąkę przesiać, wymieszać z  drożdżami – ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn.W mące zrobić zagłębienie, do którego wlać wodę, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto wyrobić (wyrabiałam w maszynie do chleba), przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia  do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

 

NADZIENIE:

Warzywa podsmażyć na oliwie, przyprawić.

Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 – 20 minut w  temperaturze 260 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: