Start » Pizza

Pizza z awokado i oliwkami

30 marca 2012 0 Komentarzy

Po  stoczonej wewnętrznej (samej z sobą) walce, która nie trwała zbyt długo … :) , zaopatrzyłam się  w kamień do wypieku chleba/ pizzy.

Choć  spotkałam różne opinie dotyczące rodzaju materiału, zdecydowałam się na kamień z granitu, dokładniej: Granit Kashmir White.
Mikroszczeliny w kamieniu chłoną wilgoć z ciasta, dzięki czemu wychodzi ono bardzo chrupiące. I to uważam za główną zaletę. Skraca się też czas pieczenia. Chleby pieczone na kamieniu podnoszą się i nie rozlewają na boki.
Ponoć dla niektórych problematyczne jest to, że kamień podczas używania zmienia kolor. W przypadku mojego kamienia nie ma już tego problemu – jest szary i wypolerowany. Dzięki temu ciasto się nie przylepia do niego i łatwo go trzymać w czystości.
Stosowanie kamienia powoduje, że ciasto wypieka się równomiernie i nie przypieka się (tego jeszcze nie potwierdzę po jednym wypieku).
Najważniejsze przy jego użytkowaniu jest nie narażać go na nagłe zmiany temperatur. Mianowicie: kamień wkładamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go (w zależności od materiału, od 15 minut do 1 godziny)  i wykładamy na kamień surowe ciasto. Po wyłączeniu piekarnika kamień utrzymuje ciepło około 1 godziny.

Ponoć wystarcza do takich kuchennych akcji kamień o grubości 2 cm i taki też kupiłam.
Na początku miałam lekkie obawy czy kratka w piekarniku utrzyma taki ciężar (waga około 6 kg),  ale zaryzykowałam :) .

Co do pierwszego wypieku, trafiło na pizze. Wyszła faktycznie idealnie chrupiąca i piekła się krócej.
Ciekawy smak zyskuje także pieczone awokado, warto wypróbować.

 

 

 

pizza z awokado

pizza z awokado

 

CIASTO:

  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • około 200 ml mleka
  • sól

NADZIENIE:

  • awokado
  • oliwki
  • papryka czerwona
  • starty ser, np. mozzarella
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Z drożdży, ciepłego mleka, cukru, łyżki mąki przygotować rozczyn. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia pod przekryciem.
Rozwałkować.

NADZIENIE:

Paprykę pokroić na paseczki, awokado obrać, pokroić na kawałki. Wraz z oliwkami rozłożyć na pizzy. Oprószyć solą i pieprzem.  Posypać serem.

Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (na kamieniu piec około 12 minut, do zarumienienia).

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: