Start » Pizza

Pizza z mozzarellą

11 lutego 2012 0 Komentarzy

Po wspaniałej lekturze Elfriede Jelinek ” Amatorki”, przyszła w końcu pora na przygotowanie jakiegoś obiadu. A że jedna z głównych bohaterek Paula, marzy o podróży do Włoch, pomyślałam, że czas na  pizze. W dodatku z koprem włoskim i mozzarellą :) .

Wykorzystałam składniki, które miałam pod ręką.

Piekłam w formie o średnicy 30 cm.

pizza z cukinia i fenkulem

pizza z cukinia i fenkulem

 

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • około 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

DODATKI:

  • mała cukinia
  • pomidory koktajlowe
  • czarne oliwki
  • fenkuł (koper włoski)
  • 175 g tartej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy

 

CIASTO:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, łyżeczką mąki i cukrem.  Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników, wyrobić.  Przykryć szmatką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć formę wysmarowaną oliwą/olejem.
Ciasto posmarować cienko koncentratem pomidorowym.

DODATKI:

Rozgrzać oliwę, podsmażyć zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojonego fenkuła.Przyprawić.
Rozłożyć na cieście wraz z pomidorami i oliwkami. Posypać startą mozzarellą.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: