Start » Pizza

Pizzerinki z czosnkiem

13 marca 2016 0 Komentarzy

Lżejsze od pizzy, bo bez dodatku sera. Można serwować je jako dodatek do sałatki zamiast tradycyjnych wypieków typu bułki czy chleb.

pizzerinki z czosnkiem

pizzerinki z czosnkiem

CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

WIERZCH:

  • 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól

CIASTO:

Z drożdży, wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Można wyrobić ciasto w maszynie do chleba.
Ciasto podzielić na 12 porcji. Uformować z nich kulki. Rozwałkować na placki o średnicy 10-12 cm.
Przełożyć na blachę do pieczenia i posmarować czosnkiem wymieszanym z oliwą i ziołami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 12 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: