Start » Wypieki wytrawne

Pizzerinki z oliwkami i jalapeno

16 maja 2015 0 Komentarzy

Pizzerinki czy mini-pizze na rewelacyjnym cienkim cieście, z niewielkim dodatkiem mąki razowej.
Idealne na imprezę. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym będzie bardziej chrupiące po upieczeniu.
Na sos wykorzystałam pastę z suszonych pomidorów  z serem corregio Sotille Gusto, chociaż konsystencją pasty nie przypomina.
Niewykorzystane ciasto warto zamrozić.

pizzerinki z jalapeno i oliwkami

pizzerinki z jalapeno i oliwkami

CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 20 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

DODATKI:

  • 200 g słoik pasty z suszonych pomidorów
  • jalapeno konserwowe w plastrach
  • czarne oliwki w plastrach
  • kawałek fety, pokrojonej w cienkie plastry
  • papryka, pokrojona w cienkie paski
  • zioła prowansalskie

 

CIASTO:

Z drożdży, ciepłej wody, cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść kulę.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Można przygotować w maszynie do chleba.
Ciasto podzielić na niewielkie kulki. Każdą z nich cienko rozwałkować. Wyłożyć na blachę do pieczenia.
Posmarować pastą z suszonych pomidorów. Układać kawałki odsączonych oliwek, jalapeno, plastry fety, kawałki papryki. Posypać ziołami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15-20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: