Start » Ciasta - placki

Placek agrestowo-śmietanowy

22 sierpnia 2011 0 Komentarzy

Kwaskowato-orzeźwiające ciasto. Połowę agrestu zastąpiłam czerwoną porzeczką.

migdalowy placek z agrestem i porzeczkamiJPG

migdalowy placek z agrestem i porzeczkamiJPG

  • 250 g masła
  • 120 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki tortowej
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 100 g zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g agrestu
  • 100 g płatków migdałowych

Miękkie masło, 80 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę i starte migdały. Ciasto wyłożyć na blachę 32 cm x 39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć agrest, posypać płatkami migdałowymi i 40 g cukru.
Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: