Start » Ciasta - placki

Placek bananowy

7 grudnia 2011 0 Komentarzy

Ciasto które równie dobrze można by było przygotować w postaci muffinek.

Piekłam w formie keksowej o wymiarach: 22 cm x 8 cm,  więc u mnie ciasto  nie miało formy placka.

Przepis lekko zmodyfikowałam. Startą  skórkę pomarańczową przeznaczoną  do lukru, dodałam do ciasta. Lukier pominęłam.

Źródło: ” 120 wypieków” Emma Patmore

placek bananowy

placek bananowy

  • 175 g przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 rozgniecione banany
  • 50 g posiekanej kandyzowanej skórki owoców cytrusowych
  • 25 g posiekanych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 5-6 łyżek soku pomarańczowego
  • 2 roztrzepane jajka
  • 150 ml oleju

LUKIER:

  • 75 g cukru pudru
  • skórka starta z pomarańczy

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, banany, skórkę kandyzowaną, orzechy i żurawinę. Wymieszać.
Osobno połączyć sok, jajka, olej, przelać do suchych składników i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 h do suchego patyczka.
LUKIER:

Utrzeć cukier puder z odrobiną wody. Polać placek. Posypać startą skórką pomarańczową.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: