Start » Ciasta - placki

Placek gaskoński

2 lutego 2010 0 Komentarzy

Placek gaskoński -  jabłka i  orzechy włoskie na kruchym spodzie. W smaku podobny do ciasta „Placek niebo” , ale warto wypróbować :) . Przepis z książki ” Ciasta i placki” – kolekcja kuchni włoskiej.

placek gaskonskiJPG
CIASTO:
150 g mąki
75 g masła
30 g orzechów włoskich
1 żółtko

NADZIENIE:
1/2 kg jabłek
a łyżka Armaniaku / brandy
1 żółtko
1 łyżka dżemu morelowego
do posypania:
cukier puder

Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, dodać miękkie masło, orzechy i żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę.
Schłodzić w lodówce minimum 1/2 h.

NADZIENIE:
Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Skropić alkoholem, dodać cukier, odstawić na około 1h.
Rozwałkować 2/3 ciasta na cienki placek, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Ponakłuwać ciasto
widelcem, posmarować dżemem. Jabłka odsączyć, zachowując sok. Wyłożyć je na placek. Rozwałkować pozostałe ciasto
i przykryć nim jabłka. Po środku wyciąć otwór. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 40 minut
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Sok z jabłek gotować, aż połowa cieczy wyparuje. Wlać do upieczonego
ciasta przez otwór odparowany syrop.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: