Start » Ciasta - placki

Placek limonkowy

3 lutego 2015 0 Komentarzy

Bardzo proste i szybkie  w wykonaniu ciasto Key Lime.  Uznawane jest za oficjalne ciasto stanu Floryda, gdzie rośnie wyjątkowy gatunek limonek.
Masa, którego głównym składnikiem jest  słodzone mleko skondensowane, wychodzi dość słodkie, więc dodatek limonek jest tu wprost idealny.
W oryginalnym przepisie wierzch przed podaniem smaruje się jeszcze bitą śmietaną.

Przepis z książki: ” Wypieki. Najlepsze przepisy z całego świata”, z moimi zmianami.

placek limonkowy

placek limonkowy

SPÓD:

  • 175 g herbatników/ ciastek imbirowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 70 g stopionego masła

NADZIENIE:

  • 400 ml mleka skondensowanego (puszka 533 g)
  • skórka starta z 3 limonek
  • 4 żółtka

SPÓD:

Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z cynamonem i masłem. Wyłożyć formę do tart o średnicy 23 cm.
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

NADZIENIE:

Zmiksować mleko z żółtkami, sokiem i drobno stratą skórką z limonek.

 

Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 5 minut. Wylać na niego nadzienie i piec około 15 minut, do stężenia masy.
Przed podaniem schłodzić około 2h w lodówce.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: