Start » Ciasta - placki

Placek migdałowy z gruszkami i malinami

5 września 2012 0 Komentarzy

Pyszne połączenie migdałów, malin i gruszek. Lepszej kombinacji smaków na próżno szukać.
Popełniłam mały błąd – gruszki wyłożyłam bezpośrednio na blachę, więc ciasto ciężej się nakładało. Formę  najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.

ciasto migdalowe z malinami i gruszkami

ciasto migdalowe z malinami i gruszkami

 

  • 200 ml wina białego wina wytrawnego  / półwytrawnego
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu / cukru
  • 4 goździki
  • 4 duże gruszki
  • 200 g malin
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka

 

Do garnka wlać wino, dodać sok i skórkę i startą z cytryny, miód i goździki.  Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia 5 minut.  Wrzucić gruszki – obrane, pokrojone w ćwiartki. Przykryć, gotować kolejne 5 minut pod przykryciem.
Odcedzić.
Winną polewę odłożyć, usunąć z niej goździki.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jajku, zmielone migały.
Gruszki ułożyć w blasze o średnicy 25 cm, posypać połową malin. Wyłożyć masę migdałową. Rozłożyć resztę malin.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut.
Polewę po gruszkach doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, aż odparuje część płynu i pozostanie około 3 łyżek.
Wyjąć ciasto z piekarnika, polać i piec jeszcze kolejne 5 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: