Start » Ciasta - placki

Placek morelowo-jagodowy

27 lutego 2011 0 Komentarzy

Szybkie ciasto z owocami, które miało mi zrekompensować ponury, mroźny dzień.  Użyłam jagód mrożonych i  brzoskwiń w puszce, które pokroiłam na kawałki.
Piekłam z połowy ilości w blasze o wymiarach 20 cm  x 25 cm.

Placek morelowo-jagodowy

Placek morelowo-jagodowy

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki
  • 125 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag jagód
  • 1 kg moreli

Masło  utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, wymieszać z maślanką, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.  Ułożyć morele i posypać jagodami.  Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: