Start » Ciasta - placki

Placek orzechowy

3 maja 2010 1 Komentarz

Ciasto dość sycące i słodkie, z mocno wyczuwalnymi orzechami laskowymi.
Receptura z książki “Wielka kuchnia amerykańska”.

placek orzechowy

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

1 szklanka masła

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego ( 40 dag)

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

11 dag  kruchych wiórków / płatków migdałowych

1 szklanka (około 100 g ) siekanych orzechów laskowych

Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Wymieszać mąkę, cukier, posiekać z masłem. Wyłożyć foremkę o wymiarach 22x 32 cm. Piec 15 minut.

Ubić mleko skondensowane, jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać z orzechami i migdałami. Pokryć równo podpieczone ciasto. Piec dalsze 25 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Beerbant pisze:

    Poproszę o dwa kawałki !!!

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: