Start » Nabiał, Warzywa

Placek pasterski ze szpinakiem i fetą

25 stycznia 2011 0 Komentarzy

Placek chrupiący z góry, od dołu niestety nie, dlatego sugeruję wcześniej lekko go podpiec, wówczas nie namoknie tak farszem. Szpinak trzeba koniecznie dobrze doprawić, żeby nie przypomniał w smaku trawy :) . Użyłam szpinaku mrożonego.

placek pasterski ze szpinakiem i fetą

placek pasterski ze szpinakiem i fetą

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 1 kg szpinaku
  • 25 dag fety
  • 25 dag twarogu
  • 3 jajka
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Szpinak obgotować w osolonej wodzie. Osączyć, grubo posiekać. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek, dodać szpinak, przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem.

Fetę i zmielony twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem 2 żółtek. Przyprawić pieprzem. Delikatnie połączyć z ubitymi 2 białkami. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na placek o grubości 2-4 mm, przekroić na pół.  Połowę ciasta ułożyć na blasze. Na cieście rozłożyć połowę szpinaku, pozostawiając  wzdłuż boków ciasta brzeg o szerokości 2-3 cm. Rozsmarować masę serową, obłożyć resztą szpinaku. Nadzienie przykryć 2-gim plackiem ciasta, brzegi docisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: