Start » Ciasta - placki

Placek z jagodami i śmietaną

19 listopada 2010 0 Komentarzy

Z letnich zapasów zostało mi sporo mrożonych jagód.

W tym przepisie jest dużo owoców,  nie za dużo ciasta, a całość polana masą śmietanową.

placek z jagoadmi i smietana

CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3-4 szklanki jagód
  • skórka starta z cytryny

WARSTWA ŚMIETANOWA:

  • 2 szklanki śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

CIASTO:

Składniki ciasta wymieszać.

WARSTWA JAGODOWA:

Jagody lekko wymieszać z cukrem i skórką cytrynową

WARSTWA ŚMIETANOWA:

Składniki ubić.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia(piekłam w formie  do tart o górnej średnicy 25 cm, dolnej 27 cm).  Ciasto wgnieść równomiernie na jej dnie.  Wyłożyć warstwę jagodową, a na nią wylać warstwę śmietanową.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni C około 1 h.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: